Колкото повече седим, толкова повече заболявания отключваме

Oфисно раздвижване в София Тех Парк
01.12.2018
Упражнение на седмицата: Клекове
28.01.2019

Координаторът на програмата Венелина Величкова по време на обучение в Konica-Minolta България. Фотограф: Георги Даскалов, http://georgidaskalov.com/

CHAIR UP гостува в предаването „Директно“ на телевизията Bulgaria on Air. Темата е заседяването и по-конкретно – наскоро публикуван доклад на европейската статистическа агенция, който показва колко процента от българите и европейците имат „седяща“ професия.

Данните от проучването показват, че 34.8% от българите прекарват работния си ден седнали, а за Европейския съюз средният показател е 39%. Уточнява се, че повечето хора със „седящи“ професии работят главно в IT сектора, контактни центрове и др. Най-голям процент работещи в седнало положение има в Холандия (55.1%), Германия и Люксембург, а най-малко в Гърция и Румъния.

В същото време продължителното седене се свързва с голям брой здравословни и психически проблеми. Според медицински проучвания, около 40% от заболяванията на българите се отдават на липсата на физическа активност. Сред най-честите проблеми са сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, метаболитен синдром, гръбначни изкривявания и др. Заседяването се свързва и с понижен тонус, депресия, от него страдат дори паметта, сънят и концентрацията по време на работа.

По темата разговарят – координаторът на програмата CHAIR UP Венелина Величкова и фитнес инструкторът Веселина Янева.

Предаването можете да видите тук