Месец на Chair UP в Konica-Minolta

Упражнение на седмицата: „Китайско столче“
08.02.2019
Практичен уъркшоп: Увеличете енергията си на работа, 25 юни, София
05.06.2019

Chair UP гостува на софийския офис на Konica-Minolta Bulgaria.

От 20 февруари до 13 март 2019 г. Chair UP помага на екипа на японската компания Konica-Minolta в България да променя вредни навици, да минимизира вредите от заседяването и да бъде по-здрав и ефективен.

За целта започнахме с предоставяне на предварителна информация. Тя беше последвана от проучване и анализ, които включват оглед на работното място, предварителни разговори и подробна анкета сред служителите. Благодарение на допитването установихме какво е общото физическо състояние на хората, доколко се спортува, какви са най-честите им оплаквания, какви са причините за болнични отсъствия, както и какво може да се подобри в здравословното им състояние и в качеството на работа и на живот. Проверихме и какво е нивото на стреса, качеството на съня и има ли риск от бърнаут синдром.

Краси Георгиев и Димитрина Сивкова

На база проведеното проучване определихме 4 теми, върху които да се фокусираме през четирите седмици в компанията. Обръщаме специално внимание на общото раздвижване и отблокиране на тялото, на схващанията в областта на врата и кръста, както и на един от най-често срещаните проблеми (особено в този офис) – главоболието. Фокусираме се и върху енергизирането, използвайки техники, които помагат за стимулацията на мозъка и концентрацията. Половината от активностите представляват уъркшопове в офис среда, които се водят от физиотерапевта Димитрина Сивкова. Друга важна част от програмата са по-интензивни тренировки на работното място, които се правят с помощта на стол и бюро, както и в стоеж. Демонстрираме и някои „тайни“ техники, чрез които могат да се изпълняват упражнения на работното място, които да останат незабелязани за околните. Тъй като офисът на компанията се намира в сграда на няколко етажа, използваме и стълбищата, където пък се провежда най-аеробната част от заниманията. За да се намалят нивата на стрес, част от тренировките са и упражнения, които изискват работа в екип или се правят по двойки. Функционалните офис тренировки се водят от екип на Chair UP, в който участват ултрамаратонецът Краси Георгиев и помощник-треньорът Росица Русева. Като допълнение към уъркшоповете и тренировките координаторът на програмата – Венелина Величкова, дава съвети на служителите, които да им помогнат за промяната на навиците, както и полезни идеи, които да станат част от работното им ежедневие.

Координаторът на програмата Венелина Величкова

За да насърчим допълнително служителите да се движат повече, да бъдат по-здрави, енергични и работоспособни, решихме да добавим и игрови елемент, т.нар. геймификация. Направихме го чрез гривни за отчитане на физическа активност, с които задаваме седмични предизвикателства за брой крачки, изгорени калории, изминато разстояние и др. Предизвикателствата са съобразени със седмичната програма, както и с общото състояние на хората в офиса.

По време на месеца, в които Chair UP гостува на Konica-Minolta Bulgaria, можем да проследим напредъка на служителите и промените, през които преминават те. За целта от изключителна важност е обратната връзка, която получаваме от всеки участник, от мениджмънта, както и от резултатите от допитванията, които провеждаме.

Сред резултатите, които цели програмата, са:

 • по-добро общо физическо състояние на служителите
 • да се намали риска от развитие на здравословни проблеми, свързани със заседаването (като метаболитен синдром, диабет тип 2, мигрена, гръбначни изкривявания, хронични болки и др.)
 • по-добро общо психическо състояние на служителите
 • да се намалят хроничните болки и оплаквания като главоболие, схващания, гръбначни и ставни проблеми и др.
 • да се подобрят паметта, координацията и концентрацията
 • да се подобри екипният дух, да се повдигне тонуса на служителите и да се намали стреса
 • да се увеличи устойчивостта на стрес
 • да се подобри качеството на съня
 • да се намалят отсъствията от работа поради здравословни проблеми, свързани със заседяването, както и стреса
 • да се подобри общото качество на работа
 • да се повиши конкурентоспособността на компанията

Фотограф: Георги Даскалов (Georgi Daskalov), georgidaskalov.com