Упражнение на седмицата: „Китайско столче“

btv: Тренировка за заети хора с Chair UP
04.02.2019
Месец на Chair UP в Konica-Minolta
23.02.2019

Фотограф: Георги Даскалов, http://georgidaskalov.com/

„Китайско столче“ или „китайска почивка“ – едно от препоръчаните Chair UP упражнения, които ще ви накарат да станете от стола в офиса и да се раздвижите.

Независимо как ще го наречете, безспорно е, че това е едно от най-простите упражнения, с които можете да постигнете най-голям ефект. Хубавото при него е, че не изисква нищо друго освен стена и малко повече усърдие и търпение и че може да се изпълнява и в офис.

Упражнението е статично, но в него участва почти цялото тяло. Изпълнява се в поза, подобна на клякане, но с опрян в стената гръб. Краката трябва да опишат прав ъгъл и да се задържи тази позиция няколко минути, като постепенно времетраенето се увеличава. Ако не успявате да останете минути в тази поза, започнете с колкото време издържате и ако го изпълнявате редовно (поне веднъж на ден), ще се убедите сами в прогреса си.

Ако „китайското столче“ ви се стори твърде лесно и можете да си „почивате“ дълго, правейки го, можете да опитате два варианта за напреднали:
– С допълнително натоварване: за да имате допълнително съпротивление, можете да използвате от по-късия вариант ластици за упражнения, които се поставят на глезените. Изборът на дебелина ластика е според предпочитанията и силата ви;
– С динамика: можете да добавите допълнителна трудност към упражнението, като приложите малко динамика. За целта трябва да изпънете ръце напред и да започнете издавате ту единия, ту другия крак, задържайки го.

Упражнението в различните му вариации развива мускулатурата на седалището и бедрата, които остават обездвижени при продължително седене в еднотипна поза в офиса.

🆙 Ако искате още Chair UP упражнения, запишете се за нашия канал в YouTube.