Програмите

ПРОБЛЕМЪТ: СЕДЕНЕТО – НОВОТО ПУШЕНЕ
Голям брой научни изследвания през последните години потвърждават вредите за здравето, предизвикани от продължителното седене. Много лекари сравняват седенето с пушенето заради проблемите, които поражда:

 • Повечето хора прекарват в седнало положение между 7 и 13 часа на ден.
 • Седенето по повече от 6 часа на ден увеличава рисковете за здравето с 40%.
 • С 24% се увеличава рискът от диабет за хората със седящи професии.
 • Хората, които седят по 7 часа на ден, са 3 пъти по-предразположени към депресия спрямо тези, които седят по по-малко от 4 часа.
 • По време на седене ензимите, които разграждат мазнините, спадат с 90%. Гори се едва по 1 калория на минута.
 • След 2 часа седене се отбелязва спад с около 20% в нивата на „добрия“ холестерол.

РЕШЕНИЕТО
Проучванията, свързани със седящите професии и здравето, показват, че най-ефективният начин да се намалят рисковете не е повече спорт в свободното време, а повече движение и по-добра стойка по време на работа.

CHAIR UP е програма, която насърчава физическата активност на работното място. Тя се прилага в компании и офиси, които искат да подобрят качеството на работа и на живот на своите служители, целят по-добро здраве и концентрация и по-добри работни резултати. Тя е подходяща за мениджъри, които искат да намалят отсъствията поради болнични и по този начин да спестят разходи, за компании, които са иновативни и се стремят да изпреварват тенденциите.

ПОДХОДЪТ
Програмата залага на:

 • Индивидуален подход към всеки офис, съобразен с броя и вида на служителите, с техните нужди, проблеми и нагласи.
 • Въвеждаща фаза с регулярни активности, включваща проучване и анализ.
 • Получаване на обратна връзка от мениджърите и служителите и следене на резултатите с цел да се усъвършенства и развие програмата спрямо нуждите и спецификите на офисите/компаниите.
 • Възможност за внедряване на програмата в компании на годишна база чрез ежемесечни тематични активности, съобразени с нуждите и спецификите.
 • Десктоп апликация “CHAIR UP” за насърчаване на активността (в процес на разработка) и други.

Пилотните фази на програмата, включват:

 • Практични обучения, водени от експерти.
  Темите се определят след консултация с организационен психолог, съобразяват се със спецификите на офиса/компанията. Обученията се водят от Димитрина Сивкова – експерт по физиотерапия с над 18-годишен опит. Продължителността на всеки уъркшоп е 60 минути. Сред разработените теми са:
  Get UP – общо раздвижване и отблокиране на тялото;
  Power UP – енергизиране и концентрация;
  Cheer UP – техники срещу стрес и бърнаут синдром (синдромът на професионално прегряване) и др.
 • Функционални офис тренировки с Краси Георгиев и Роси Русева.
  The Ultimate office trainings са за цялото тяло, баланс, фокус, кондиция, части от тялото, които са повлияни от седящата позиция. Основната част от упражненията се провеждат в офис среда с участието на стол и бюро или в стоеж. Продължителността на една тренировка варира между 15 и 45 минути.
 • Мотивационни лекции.
 • Организиране на корпоративни предизвикателства, стимулиращи активността в офиса.
 • Материали и пособия за служителите, както и насоки за използването им: фитнес ластици за упражнения, фоумролери за самомасаж, масажни топки и други.
 • Анализ и препоръки: провеждане на анкети сред служителите; разговори с мениджъри на екипи; анализ на резултатите; препоръки за последващи действия.
 • PR дейности – подготовка на текстове; медийни участия; професионални фотографии; заснемане на видеа с упражнения и др.

ПОЛЗИ ЗА СЛУЖИТЕЛИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Повече ефективност:
Програмата е предвидена за хора с натоварено ежедневие, на отговорни длъжности. Чрез физическа активност, правилно хранене, правилна стойка по време на работа и по-добра информираност за проблемите на “седящите професии” може да се повишат общият тонус и здравословното състояние на хората и по-този начин да се подобрят и работните им резултати.
Според проучвания, физическата активност по време на работа може да увеличи професионалното КПД с около 70%. Физическата активност стимулира организма да произвежда химични съединения, които се изискват от мозъка за изпълнението на функции като запаметяване, едновременно изпълнение на няколко задачи и решаване на проблеми.

По-добър тонус и намаляване на стреса:
Редовната физическа активност прави служителите по-енергични, мотивирани и щастливи. Служителите с повишена енергия имат по-ефективна мозъчна функция и по-пълноценен сън, което води до по-добро цялостно представяне в работата.
По време на физическа активност организмът произвежда хормони като норепинефрин, който помага за правилното функциониране на мозъка и подобрява настроението.

Намаляване на отсъствията:
По-доброто физическо състояние на служителите може да има ефект и в намаляване на средния брой на използваните болнични през годината.
Според проучване, проведено във Великобритания, сред водещите причини за отсъствие в големи компании са стресът и депресията. Според проучване на Aviva, чрез инвестиции в програми за подобряване на физическото състояние на служителите, компаниите могат да увеличат посещаемостта с 89% (по-малко болнични), както и общата производителност на фирмата.

Намаляване на текучеството и подобряване на екипната работа:
Голяма част от дейностите, част от програмата, изискват работа в екип, която доказано подобрява атмосферата в компаниите/офисите.
Проучвания показват, че служителите оценяват високо компании, които имат програми за физическа активност (вкл. фитнес зали и условия за друг спорт в офиса). Това води до намаляване на текучеството в много от компаниите.

Можете да се обърнете към нас за повече информация за вече разработените програми, част от CHAIR UP, както и ако желаете да се консултирате за изготвяне на индивидуална програма за Вашия офис или компания:
info@chairup.bg